BERITA

WASPADA ANCAMAN TERENGGANU

Kesempatan beraksi di halaman sendiri perlu digunakan sepenuhnya skuad The Red Ants dalam menghadapi Terengganu untuk pusingan kedua Piala FA, malam ini.

Selepas tewas dua perlawanan awal dalam saingan liga kepada Kuala Lumpur dan Melaka United, pertemuan dengan pasukan Liga Super ini pastinya mahu dijadikan titik kebangkitan buat E.Elarasan serta anak-anak buah.

Elavarasan yang pernah membimbing Terengganu pada 2013 pastinya mengetahui selok belok bekas pasukannya itu yang menyaksikan beliau akan berhadapan dengan beberapa muka yang pernah berada dibawahnya sebelum ini.

Terengganu juga tidak berada dalam prestasi yang boleh dikira memuaskan. Sekadar menang tipis 1-0 kepada Pulau Pinang sebelum tewas 0-1 kepada Kedah di Alor Star, kecederaan beberapa pemain utama mereka juga turut merisaukan pengendali pasukan, Ahmad Yusof.

Di kem PKNS FC pula, barisan pertahanan perlu dimantapkan selepas menyaksikan gawang gol kerap dibolosi pada separuh masa kedua permainan.

“Saya mahu benteng pertahanan memperkemaskan permainan mereka dan kekal fokus sepanjang perlawanan untuk mengelakkan gawang dibolosi di saat kita sedang menguasai perlawanan.

“Kali ini kita bertemu dengan Terengganu yang mempunyai jentera serangan cukup berkualiti. Makanya, fokus pemain sangat ditagih untuk pertemuan ini nanti” kata Elavarasan.

Satu perkara positif yang boleh diambil berdasarkan dua perlawanan yang lalu ialah bagaimana pemain-pemain import sudah mula dapat menyesuaikan permainan.

Juan Manuel Cobelli berjaya menyumbat gol pertamanya pada perlawanan menentang Melaka sementara Matias Hadwa yang diturunkan pada babak kedua berjaya merencanakan beberapak pergerakan menarik.

Hadwa kebarangkalian besar akan diturunkan seawal minit pertama pada pertemuan menentang Terengganu nanti ini sudah pasti memberikan tonik tambahan buat Elavarasan.

Tahun lalu, kempen Piala FA skuad The Red Ants tersekat seawal pusingan pertama selepas ditunddukan JDT II dengan keputusan 1-2. Perlawanan PKNS FC menentang Terengganu pada malam ini akan dilangsungkan di Stadium Hang Jebat, Melaka bermula jam 9 malam.